Klimatická změna diskriminuje

Přidejte se ke CARE a změňte to.

Když na pobřeží udeří hurikány způsobené klimatem, když nepředvídatelná sucha zničí úrodu a když se údolími řek prohánějí stoleté povodně, to vše ještě více prohlubuje existující nerovnosti mezi muži a ženami, chlapci a dívkami. Jinými slovy, klimatická změna vytváří další vrstvu diskriminace.

Jak změna klimatu diskriminuje?

Klimatická změna zhoršuje nerovnost mezi pohlavími a ohrožuje bezpečnost a práva žen. Například v Bangladéši se v průběhu vln extrémního horka zvýšil počet dětských sňatků až o 50% (1). Jde o nucené sňatky dívek mezi 11 a 14 rokem!

Na světě je o 84,2 milionu více hladových žen a dívek než mužů a chlapců (2).

V Somálsku musí dívky v období sucha chodit pro vodu každý den i 7 hodin. Místo toho, aby například chodily do školy (3).

Klimatické hrdinky: ženy, které se důsledkům změny klimatu adaptují   

Změna klimatu není jen ekologickou krizí. Věděli jste, že ženy trpí klimatickými změnami víc než muži? Jak se tyto ženy dokážou bránit proti klimatickým katastrofám a chránit své rodiny a planetu? CARE představuje příběhy výjimečných žen, které bojují za lepší budoucnost

Sharifa, Kenya

Sharifa žije v okrese Mandera v Keni, kde změna klimatu má ničivý dopad na její okolí, zejména na ženy a dívky. Ty jsou neustále ohrožené suchem nebo přívalovými dešti způsobujícími záplavy. Dlouhodobě se potýkají s nedostatkem přírodních zdrojů, rozsáhlou chudobou a extrémním násilím.

Díky projektu CARE se Sharifa a další ženy z její komunity naučily využívat invazivní druh keře Prosopis. Tento keř využívají k výrobě dřevěného uhlí, ze kterého se následně zpracovává krmivo pro jejich hospodářská zvířata. Prostřednictvím projektu dostávají finanční prostředky na vysekávání tohoto keře, výsadbu nových stromů a také výrobu dřevěného uhlí a krmiva pro dobytek. Tímto způsobem je invazivní keř eliminován, zvířata mají zajištěnou potravu a nově vysazené stromy přinášejí naději na lepší životní podmínky pro Sharifu a její rodinu. 

Virginia, Ekvádor

„Dříve mělo období setí svá data a měsíce. Nyní prší, i když pršet nemá,“ říká sedmapadesátiletá Virginie, domorodá farmářka a eko feministka, která vede svou komunitu k adaptaci na důsledky změny klimatu v Ekvádoru. „V našem společenství jsou to ženy, kdo podniká kroky,“ dodává. 

Virginie, matka tří dětí, se rozhodla aktivně se podílet na boji s dopady klimatických změn. S pomocí CARE založila v její provincii první agroekologickou školu pro ženy. „Ženy jsou tvůrčí a vůdčí osobnosti. Pokračujeme v naší aktivitě vpřed!“ dodává s odhodláním. 

 „Musíme se postavit všem překážkám, protože jsme ještě velmi mladé a dlužíme si jít za svými sny. Máme před sebou dlouhý život“! 

Phong, Vietnam

Životy milionů žen se nedávno obrátily naruby. Jak? Phong žije se sedmičlennou rodinou, která je všemožně podporuje a stará se o ně.

V posledních letech však klimatické změny (sucho a poté extrémní zima) ve Vietnamu způsobily dramatické změny na úrodě, na tom, kolik mají jídla, zda mohou posílat děti do školy – v podstatě ve všech podstatných aspektech jejich každodenního života.

Kvůli klimatickým změnám si Phong a její rodina sotva vystačí s každodenní stravou. “ Nepravidelné změny počasí se zdejších žen velmi dotýkají. V zemědělství, například při pěstování rýže, není voda na setí, zatímco když přijde čas sklizně, příliš prší, na sklizeň není sluneční světlo.“ Phong se však nevzdává: naučila se, které ekologické zemědělské plodiny jsou odolnější vůči klimatickým poruchám a jak dokázat uživit svou rodinu. 

Seznamte se s GenADAPT: Generace žen a dívek, které bojují se změnami klimatu právě teď

I když jsou ženy a dívky první a nejvíce postižené změnou klimatu, nezůstávají bezmocné. Naopak, nová generace žen a dívek se aktivně přizpůsobuje novým, náročnějším klimatickým podmínkám, aby mohla přežít a rozvíjet se.  

Po generaci X, Y a Z přichází GenADAPT! 

Přehrát video

Seznamte se s Perlou z Ekvádoru

„Když se budeme starat o Zemi, Země se postará o nás,“ říká Perla. Přestože je jí teprve 8 let, rozhodla se připojit ke své matce ve skupině nazvané „Andské venkovské ženy proti změně klimatu“. Pomáhá také své rodině starat se o jejich agroekologický pozemek, což zvyšuje odolnost proti suchu. 

Seznamte se s Mary Joy z Filipín

Jako farmářka třetí generace se práce Mary Joy hodně změnila oproti tomu, co dělala její babička nebo také její rodiče. Proč? Kvůli klimatickým změnám!

Tajfuny a horké počasí ničí úrodu. „Dříve byla úroda bohatá, ale v současné době se kvůli změně klimatu sklizeň snižuje. Současné počasí je opravdu strašné.“

Čtyřiadvacetiletá Mary Joy je součástí #GenAdapt, generace žen a dívek, které stojí v první linii boje s klimatickou krizí – přizpůsobují svůj život tak, aby přežily a prosperovaly. 

Seznamte se s Hanh z Vietnamu

Kvůli klimatickým změnám je pro Hanh, která žije v provincii Lai Chau ve Vietnamu, stále obtížnější a nebezpečnější získat vzdělání. 

 „Moje cesta do školy vede přes hory a kopce. Je tam hodně vody. Bojím se sesuvu půdy.“ 

 

Seznamte se s Mamtou z Bangladéše

Drsná realita klimatických změn a jejich sezónních změn rok co rok rozpoutává v Mamatině vesnici ničivé záplavy.

Na základě konzultací s komunitou byl Mamtin dům vybrán pro zvýšení soklu, což je zásadní opatření, které má její dům ochránit před budoucími povodněmi.

Mamta také absolvovala školení o klimaticky inteligentních zemědělských systémech v rámci projektu CARE, které jí pomohlo rozvíjet udržitelné zemědělské techniky.  Plná odhodlání se vydala na cestu k domácímu zahradničení a nově nabyté znalosti využila k zajištění obživy svého manžela a rodiny. 

Jak můžete podpořit tyto ženy a dívky a zapojit se do akce?  

 

Změna klimatu není pouze environmentální krizí, ale také sociální. Uvědomění si dopadů z pohledu rovnosti pohlaví je prvním krokem. Pokud si uvědomíme, že ženy často nesou hlavní tíhu, ale zároveň jsou klíčem k mnoha řešením, můžeme změnit náš přístup tak, aby byl inkluzivní, posilující a účinný. Klimatická spravedlnost je spravedlnost založená na rovnosti žen a mužů. 

  

Chcete pomoci?

Zde jsou příklady, jak právě vy můžete přispět k této spravedlnosti: 

 

1.
Zasazujte se o rovné zastoupení

Podpořte iniciativy, jejichž cílem je vyrovnané zastoupení žen a mužů v klimatických jednáních a orgánech, které rozhodují o politice.  

 

2.
Vzdělávejte a zvyšujte postavení žen

Podporujte komunitní programy, které ženám poskytují znalosti a nástroje potřebné k boji s klimatickými problémy.

 

3.
Podporujte financování zohledňující rovnost žen a mužů

Lobbujte za zohlednění rovnosti žen a mužů při rozhodování o financování opatření v oblasti klimatu.

 

4.
Zvyšujte povědomí

Zapojte se do komunitních dialogů, seminářů a kampaní s cílem osvětlit dopady změny klimatu na ženy a muže.

 

5.
Ve strategiích přesidlování upřednostňujte ženy

Zasazujte se o strategie přesídlování a vysídlování zohledňující rovnost žen a mužů, které zajistí, že bezpečnost a práva žen budou hrát ústřední roli.

 

6.
Začleňte téma rovnosti žen a mužů do všech klimatických řešení

Ať už jste jednotlivec, vůdce komunity nebo tvůrce politiky, zajistěte, aby genderové hledisko bylo začleněno do všech rozhodnutí týkajících se klimatu.

 

Chcete se k nám připojit?

Společně můžeme dosáhnout velkého dopadu.

Kvíz – Jak podle vás klimatické změny ovlivňují životy žen?

Klimatické změny a rovnoprávnost žen a mužů – dvě témata, která spolu zdánlivě vůbec nesouvisí.

Je to ale opravdu tak? Jsou živelné katastrofy stejně nebezpečné pro všechny? A jak životy žen ovlivní dlouhodobé změny klimatu v budoucnu? 

Udělejte si kvíz a jistě vás překvapí v kolika oblastech jsou ženy klimatickými změnami diskriminovány.  

Co děláme v CARE pro změnu klimatu? 

Projekt CARE „Pěstujte budoucnost“ podporuje více než 5 500 drobných farmářek v přizpůsobování jejich zemědělských technik dopadům změny klimatu a diverzifikaci jejich zdrojů příjmů. Tyto techniky se vyučují v agroekologických školách ve Vietnamu, Indii, Ekvádoru a na Madagaskaru. Kromě výuky udržitelných zemědělských technik projekt hájí práva žen a podporuje rovnost mezi ženami a muži. 


Kalendář akcí

2. 7. - 30. 9.
2024

Výstava fotografií v OC Central

Most
4. 11.
2024

Představení projektu na konferenci Moje HEROINE

Praha

Rozbitá okna, spadlé střechy nebo zbořené zdi po bombardování. Tak vypadá zhruba čtvrtina obytných domů na Ukrajině. V létě se v nich přežít dalo, v zimě to je ale zcela nemožné.

Po uplynutí několika měsíců od útoků ze 7. října a následného konfliktu, je CARE vážně znepokojena rostoucí mírou hladu a katastrofálními podmínkami, kterým v Gaze čelí těhotné ženy a matky s novorozenci.

Klimatické změny v Zambii znamenají extrémní vedra, která znemožňují úrodu, nebo ničivé povodně, které berou domovy.

Tento projekt podporuje

Česká Rozvojová Agentura

Mediální partneři

Economia
Magazín Heroine

1. Informace o daru:

Chci darovat:
Jak často chci darovat:

2. Kontaktní informace:

Jméno:*
Příjmení:*
E-mail:*
Telefon:*
Ulice a ČP:*
Město:*
PSČ:*

Ve válečných zemích žije více než 460 miliónů dětí.

I malá částka pomůže zajistit jim lepší život.

Děkujeme.